Právě vysíláme

Epidemie sílí: vláda dnes rozhodne o zpřísnění

14. prosince 2020 9:10
Epidemie sílí: vláda dnes rozhodne o zpřísnění

Epidemie koronaviru v Česku znovu sílí, o víkendu rizikové skóre stouplo na 71 bodů. Už týden tak zůstává ve čtvrtém stupni rizika a blíží se k pátému, který je vymezen 76 až 100 body. Vláda proto dnes bude rozhodovat o přechodu do čtvrtého stupně, současná opatření by se tak zpřísnila.

Zatím ale není jasné, od kdy. Znovu zavřít budou muset zřejmě hotely a restaurace, zatímco obchody a služby by mohly dál fungovat. Vicepremiér Karel Havlíček dál jedná o kompenzacích pro zasažená odvětví, představí je nejdřív vládě.

Hamáček se omluvil za zmatky ohledně vládního usnesení o prodeji všech nápojů z restaurací a jejich výdejových okének, za nesmysl ho označil i premiér Babiš, který bude žádat úpravu kritizovaného nařízení. „Já se za to omlouvám a budu trvat na tom, aby se to změnilo, protože není možné, aby si lidi nemohli brát kelímek s kávou,“ uvedl v České televizi.

Premiér je také pro prodloužení vánočních prázdnin, děti by měly jít podle Babiše před svátky naposledy do škol v pátek 18. prosince, a ne až v úterý 22. prosince. Někteří ředitelé a učitelé nejsou nadšení z toho, že po měsících, kdy nemohli plně učit, by měli přijít o další dny.

 

Havlíček dále uvedl, že vše nasvědčuje tomu, že vláda zpřísnění schválí. Hotely a restaurace by pak musely podle Havlíčka zavřít ke konci týdne.

Obchody by podle Havlíčka měly moci navzdory dosavadní tabulce PES fungovat i ve čtvrtém stupni. Nebude přitom záležet na prodávaném sortimentu ani na tom, zda se obchod nachází na ulici nebo v obchodním centru.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat