Právě vysíláme

FACEBOOK bude mít za pár let více mrtvých uživatelů než těch živých

29. dubna 2019 14:10
FACEBOOK bude mít za pár let více mrtvých uživatelů než těch živých

Podle odborníků Facebook upadá. Přírůstek nových uživatelů klesá a nepoužívaných účtů přibývá. Velkou část profilů totiž tvoří tzv. vzpomínkové profily, které jsou zachovávány i po smrti. Statistiky hlásí, že nejvíce těchto účtů pochází z Asie a to celých 44 %.

Facebook ale strategii údajně měnit nehodlá a „vzpomínkové“ účty chce nadále udržovat. Pomalu ale jistě se z něj tak stává digitální pohřebiště. Z nové studie, kterou publikovala Big Data & Society, totiž vyplývá, že během padesáti let bude na Facebooku více profilů mrtvých uživatelů, než těch živých.

Vzhledem k těmto statistikám čelíme otázce, jak nejlépe v budoucnu naložit s daty našich účtů na sociálních sítích. Dát je v šanc jako součást digitálního dědictví, které budoucí generaci třeba jednou pomůže v porozumění této doby, nebo se postarat o to, aby byly po naší smrti smazány?

Studnice informací

Množství informací, které je možné načerpat z této sociální sítě je opravdu ohromné. Vzpomeňte si např. na společnost Cambridge Analytica, která nečestně získala informace o padesáti milionech uživatelů Facebooku. Ty poté využila při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa. To se psal rok 2016.

Stále pod kontrolou

Kromě toho se Facebook přiznal ještě k další záležitosti: kontroluje totiž obsah a veškeré konverzace, které jeho uživatelé vedou přes aplikaci Messenger. Čte zprávy a prohlíží fotografie i odkazy, které si mezi sebou lidé posílají. O tom informovala agentura Bloomberg.

Zdroj: www.altpress.com

Články, které by tě mohly zajímat