Právě vysíláme

Je MOMO VÝZVA opravdu nebezpečná? Policie ji stále vyšetřuje

3. března 2019 15:10
Je MOMO VÝZVA opravdu nebezpečná? Policie ji stále vyšetřuje

Tento týden musela policie v severním Irsku uklidňovat velký počet rodičů v důsledku zprávy, že Momo Challenge má znovu napadat sociální sítě mladých lidí. Blíže neurčenému počtu teenagerů měly údajně přijít zprávy na WhatsApp a strašit je obrázky a výzvami k sebepoškozování.

Jedná se o kyberšikanu

Takzvaná Momo Challenge je poměrně závažný druh kyberšikany. Nápadně škaredá postava s vykulenýma očima a strašidelným úsměvem nabádá k ubližováním druhých a k sebepoškozování pod výhrůžkou zabití v případě, že děti úkol nesplní.

V roce 2017 to byla Modrá velryba, nyní je to Momo. Je jasné, že v budoucnu se objeví další případy nebezpečných výzev a kyberšikany, proti jejichž vzniku není obrany. Jediný způsob, jak zamezit vlivu lidí, kteří tyto hry vymýšlejí a nabádají děti k sebepoškozování, je:

  1. aspoň trochu kontrolovat obsah toho, co vaše děti sledují na internetu
  2. vysvětlit jim, aby nepodávali každému, s kým jsou chvilku v kontaktu, své osobní informace
  3. apelovat na to, že nikdo na internetu jim nemůže říkat, co mají dělat

Důvěřuj ale prověřuj

Policie doporučuje mluvit s dětmi otevřeně o těchto internetových „hrách“ a aplikacích a vysvětlit jim potencionální nebezpečí, který pramení v určitém věku z v podstatě neomezeného pobývání na sociálních sítích. „Všeobecně doporučujeme, aby měli rodiče přehled o tom, jakým způsobem a v jakém prostředí jejich děti tráví svůj volný čas,“ uvedla na dotaz deníku Echo24.cz Lenka Sikorová z Policejního prezídia.

Postava Momo původně vychází z designu jistého Midoriho Hayashiho, který ji vytvořil pro tokijskou společnost Link Factory, jež se zabývá speciálními efekty. Vanilla Gallery v Tokiu z ní pak na své výstavě udělala jeden z modelů a přisoudila jí jiné jméno: Mother Bird.

Momo

Momo/ Mother Bird

Fiktivní postava Momo, která měla nabádat děti na internetu k sebepoškozování a sebevraždám, byla podle nejnovějšího vyšetřování označena za hoax. Nenašel se důkaz toho, že by si děti pod vlivem této strašidelné internetové panenky skutečně ubližovaly, nicméně opatření, která jsou napsaná výše, by se měla dodržovat stále. Dbát na bezpečí na sociálních sítích by se mělo stát každodenní součástí našich životů.

Zdroj: www.bbc.com

Dcera české herečky naletěla množírně. Její čivavě vytéká oko

Články, které by tě mohly zajímat