Právě vysíláme

Kauza Dominika Feriho pokračuje: Vyměnil se žalobce i vyšetřovatel a zaměřují se na dění v jeho bytě

25. září 2021 13:08
Kauza Dominika Feriho pokračuje: Vyměnil se žalobce i vyšetřovatel a zaměřují se na dění v jeho bytě

Ačkoliv se bývalý poslanec Dominik Feri stáhl po obvinění ze sexuálního obtěžování z veřejného života, jeho kauza stále nekončí. Kriminalisté Dominika prověřují kvůli podezření z několika sexuálních deliktů. Vyšetřování probíhá od června tohoto roku a během něj došlo k zásadním změnám.

Podobný scénář

Podle dostupných svědectví mělo chování Dominika Feriho k ženám velmi podobný scénář. Komunikovat s nimi na sociálních sítích a poté jim nabídl setkání, které skončilo buď u přátel nebo v jeho žižkovském bytě. Feri se měl následně dožadovat sexuálního styku. Některé ženy uvádí, že si Dominik sex vynutil, ačkoliv s ním nesouhlasily.

Změny ve vyšetřování

Podle deníku Aktuálně.cz, v průběhu vyšetřování došlo ke změně, jak vyšetřovatele, tak i dozorového žalobce. Trestní řízení pro podezření z deliktů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti se nyní zaměřuje na dění ve Feriho žižkovském bytě, kam si bývalý poslanec dívky vodil.

Původně na začátku trestního řízení stála vyšetřovatelka z pražského policejního ředitelství I. Novou dozorovou žalobkyní je Petra Gřivnová, která je státní zástupkyní již třináct let.

Změnil se i vyšetřovatel. Nově kauzu vyšetřují policisté z policejního ředitelství Praha III, pod které spadá právě  Žižkov, kde měl bývalý poslanec byt.

Kauza se může protáhnout

Zásadní změny klíčových postav trestního řízení můžou ovlivnit délku vyšetřování „K určité míře zpoždění může dojít. Nový dozorový i vyšetřující orgán si musí přečíst spis, případně mohou dojít k závěru, že je potřeba některé svědky dovyslechnout,“ uvedl pro Aktuálně.cz prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

Feri nařčení ze sexuálního násilí odmítl a označil jako lživá. Ve svém prohlášení však připustil, že se k některým ženám někdy nevhodně choval: „Pokládám to za osobní selhání a za bolavá místa nejen pro mě, ale především pro ty, kterých se mé chování mohlo dotknout. Mrzí mě to, hluboce a upřímně se omlouvám. Ušel jsem kus cesty a snažím se své nedostatky překonat. Věřím, že jsem se vydal správným směrem.

Články, které by tě mohly zajímat