Právě vysíláme

Klobouk dolů: Chlapík i přes pandemii projel na kole skoro celou Evropu

6. ledna 2021 16:10
Klobouk dolů: Chlapík i přes pandemii projel na kole skoro celou Evropu

Třicetiletý inženýr z Barcelony projel loni za deset měsíců na kole skoro celou Evropu, kterou přitom trápila pandemie koronaviru. Za přísných omezení i uzavírek hranic dokázal cyklista Nil Cabutí projet čtyřicet zemí včetně Česka a Slovenska. Cestu ukončil 28. prosince v Barceloně, odkud v únoru vyjel. Jeho cílem byl ale původně Singapur.

Když Nil Cabutí vloni 27. února z katalánské metropole vyrážel, pandemie Covidu – 19 byla ještě epidemií. „Začátkem března, když jsem vjel do Itálie, byla karanténní uzavírka jen na severu v Lombardii, pak se ale situace rychle zkomplikovala,“ vzpomněl na dobu, kdy Itálie jako první v Evropě vyhlásila celonárodní lockdown.

„Policisté zastavovali při kontrolách jen auta, mě na kole nechali jet,“ řekl Cabutí deníku. „Každý den jsem myslel, že už to bude můj poslední den cesty a že se budu muset vrátit domů,“ vzpomněl cyklista, který nakonec ujel skoro šestadvacet tisíc kilometrů.

Problémem bylo ubytování a někdy i jídlo. „Měl jsem hotely rezervované předem přes Booking, ale když jsem dojel na místo, měli zavřeno. A i když jsem měl zaplacený nocleh, neubytovali mě, protože nesměli a také měli strach z Covidu – 19,“ popsal Cabutí.

Brzy zjistil, že Singapur jako cíl cesty je nedosažitelný. „Ve Slovinsku to bylo stejně špatné jako v Itálii, v Chorvatsku mě nenechali projít ani na desátém přechodu,“ uvedl.

Cesta Evropou za pandemie pro něj byla zajímavá, ale i smutná, když projížděl místy vypadajícími jako „města duchů“. Cyklovýletu do Singapuru se však nevzdává a věří, že už to bude bez koronaviru.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat