Právě vysíláme

McDonald’s chtěl zachraňovat planetu. Jeho papírová brčka se však nedají recyklovat!

7. srpna 2019 14:10
McDonald’s chtěl zachraňovat planetu. Jeho papírová brčka se však nedají recyklovat!

Když americký řetězec rychlého občerstvení McDonald’s nahradil plastová brčka papírovými, v oficiálním prohlášením tvrdil, že tímto krokem chce přispět k záchraně naší planety. Nyní ovšem nápad známého řetězce ztratil smysl, protože se přišlo na to, že prodávaná papírová brčka není možné recyklovat.

Fast foodový řetězec problém s brčky sám přiznal a v oficiálním prohlášení uvedl, že důvodem, proč brčka není možné recyklovat, je jejich tloušťka. Tu se McDonald’s rozhodl změnit poté, co si zákazníci stěžovali na to, že se při pití příliš rychle rozmáčí. U plastových brček přitom recyklace možná byla.

„Na základě zpětné vazby od zákazníků jsme papírová brčka zpevnili. I když jsou materiály recyklovatelné, jejich současná tloušťka ztěžuje další zpracování poskytovateli odpadních řešení, kteří nám také pomáhají recyklovat papírové kelímky,“ řekl mluvčí McDonald’s a uvedl, že brčka tedy končí ve směsném odpadu.

Papírová brčka se nachází i v několika českých pobočkách řetězce. Jak ale uvedla tisková mluvčí českého McDonald’s Zuzana Svobodová pro Seznam zprávy, brčka i přesto nekončí na skládce, ale putují do energetických spaloven.  „Je pravdou, že i když je použitý materiál plně recyklovatelný, tak brčka nemohou být v současné době dále zpracovávány. Momentálně na to není zdejší recyklační infrastruktura připravena. Tento stav je ale pouze dočasný,“ řekla s tím, že firma spolupracuje se zpracovateli odpadu na tom, aby míru recyklace zlepšili a docílili lepšího využití.

 

Zdroj: Ladbible.com, Seznam zprávy

Články, které by tě mohly zajímat