Právě vysíláme

Na ISLANDU poctili první ledovec, který zanikl kvůli globálnímu oteplování

20. srpna 2019 9:10
Na ISLANDU poctili první ledovec, který zanikl kvůli globálnímu oteplování

Islandský ledovec Okjokull byl vůbec prvním ledovcem v této severské zemi, který úplně zanikl. Ekologové a tamní politici si tuto smutnou událost připomněli pietní akcí, při které upozornili na hrozbu globálního oteplování a na zánik ledovců po celém světě.

Smutná realita

Zhruba stovka lidí si na Islandu připomněla definitivní zánik kdysi slavného ledovce Okjokull v západní části země. Mohutný ledovec měl v roce 1890 rozsah 16 kilometrů čtverečných, jeho velikost ovšem postupem času kvůli globálnímu oteplování radikálně klesala. Dnes už tuto přírodní památku nelze vůbec považovat za ledovec.

Zánik ledovce Okjokull

Zánik ledovce Okjokull

Smutný zánik ledovce Okjokull si kromě místních ekologů a obyvatel připomněla i islandská premiérka, Katrin Jakobsdottir. Politička chce, aby tato událost připomněla všem politikům na světě, že naše planeta se aktuálně nachází ve velmi vážném stavu.

Na místě, kde byl kdysi střed ledovce Okjokull, nyní stojí pamětní deska. Na ní je napsáno: Okjokull je prvním ledovcem, který úplně zanikl. V následujících 200 letech se očekává podobný vývoj u všech ledovců na světě. Tímto pomníkem dáváme na vědomí, že víme, co se děje a co musíme udělat. Jen vy uvidíte, zda jsme tak učinili.“

Snad se tato smutná předpověď nakonec nenaplní.

 

Zdroj: The Guardian, Instagram, Buzzfeed, Shutterstock, La Repubblica

Články, které by tě mohly zajímat