Právě vysíláme

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula svolal tiskovkovou konferenci. Co zde oznámil?

22. září 2020 10:02
Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula svolal tiskovkovou konferenci. Co zde oznámil?

Premiér Andrej Babiš dnes ráno uvedl do úřadu ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Prezident Miloš Zeman Prymulu jmenoval novým ministrem.

Bývalý náměstek a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula nastoupil na ministerstvo poté, co v pondělí jeho předchůdce Adam Vojtěch oznámil rezignaci.

Na snímku vítá bývalý ministr Adam Vojtěch (vpravo) nového ministra Romana Prymulu ve foyer ministerstva. Uprostřed je premiér Andrej Babiš.

Krátce před 8:00 hodinou přišli premiér s novým ministrem do budovy. Při příchodu s novináři nemluvili. V pondělí ale Prymula serveru Seznam Zprávy řekl, že chce dramaticky zlepšit komunikaci resortu související s koronavirovou epidemií. Vydaná opatření musí být podle něj jednoznačná a srozumitelná. Za svou výhodu považuje, že situaci v resortu dobře zná.

Premiér Andrej Babiš uvedl, že od Prymuly očekává hlavně krizové řízení v době epidemie nového typu koronaviru.

Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech Romana Prymulu.

Na právě probíhající tiskové konferenci nový ministr zdravotnictví mimo jiné návrh, aby ředitelé škol před pondělním svátkem 28. září vyhlásili volno ve školách i na pátek. Vznikl by tak prostor pro útlum šíření viru.

Prymula dále uvedl, že nechce jako ministr zdravotnictví dělat opatření, která by handicapovaly ekonomiku. Lidé mají spíše spolupracovat.

Připravované omezení hromadných akcí nebude plošné a bude se týkat situací, kdy lidé jedí a pijí a přitom nedodržují dostatečné rozestupy.

Ministr uvedl, že jeho resort nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Zavírání škol si podle něj nikdo nepřeje. V některých regionech se diskutuje o možnosti distanční výuky na druhých stupních základních škol či na středních školách.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nejdůležitější zabezpečit dostatečné kapacity nemocnic při jakémkoliv vývoji epidemie. Je třeba také zajistit, aby byl každý případ hygieniky trasován do 48 hodin. Pomoci má i systém sebetrasování, který má být zaveden co nejdřív.

Nouzový stav se v zemi prý v nejbližší době vyhlašovat nebude. V následujících dnech vláda zřejmě dále omezí otvírací dobu restaurací a barů. Zavírat by měly ve 22:00 hodin namísto nynějších 24:00 hodin.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat