Právě vysíláme

Potvrzeno: legendární klub amerického fotbalu změní jméno i logo. Je prý rasistické a urážlivé

16. července 2020 12:10
Potvrzeno: legendární klub amerického fotbalu změní jméno i logo. Je prý rasistické a urážlivé

Tradiční tým ligy amerického fotbalu NFL Washington Redskins změní své jméno. Po téměř 90 letech vedení klubu, který třikrát v historii vyhrál Super Bowl, oznámilo změnu názvu a loga. Nové jméno a design zatím nebyl oznámen.

Tým přijal jméno Redskins neboli „rudokožci“ již v roce 1933. Nyní ale jeho vedení oznámilo konec jedné éry: hledá se nový název a logo.

Důvod?

Klub změní název a logo po nátlaku organizací bojujících za práva původních obyvatel. Podle nich je název rasistický a urážlivý. Majitel klubu Dan Snyder změnu dlouho odmítal. Pod tlakem sponzorů a veřejného mínění mu ale už nic jiného nezbylo.

„Po přezkoumání oznamujeme, že se rozloučíme se jménem Redskins a logem. Majitel klubu Dan Snyder a trenér Ron Rivera úzce spolupracují na tom, aby našli nový název,“ uvedlo vedení týmu ve svém oficiálním prohlášením. Důvod vedení týmu neuvedlo.

 

K přejmenování vyzval vedení Redskins jeho největší sponzor společnost FedEx, který vlastní jmenovací práva na stadion týmu. Poté se přidali i další sponzoři týmu, jako je například Nike nebo Pepsi. Společnosti údajně obdržely dopisy od několika svých investorů, kteří na podniky vyvíjeli nátlak a vybízeli je, aby s týmem ukončily spolupráci. To by byl pro tým veliký problém.

FedEx prohlásil, že bude požadovat odstranění svého jména z jeho domovského stadionu pokud tým nezareaguje na vyzvání k přejmenování. Společnost FedEx platí 8 milionů dolarů ročně za to, že stadion nese jejich jméno. K bojkotu se také připojily firmy Amazon, Walmart nebo Target. Washingtonskému týmu prý hrozily přerušením prodeje zboží, informoval list NY Times.

Zdroj: Seznam Zprávy, NY Times

Články, které by tě mohly zajímat