Právě vysíláme

Spojené státy mají nového hrdinu: bývalého bezdomovce, který po dvou amputacích dokončil závod IRONMAN

16. ledna 2020 13:10
Spojené státy mají nového hrdinu: bývalého bezdomovce, který po dvou amputacích dokončil závod IRONMAN

Sedmadvacetiletý Roderick Sewell se stal prvním mužem, který po dvou amputacích dokončil známý závod Ironman na Havaji. Rodák ze San Diega ale ještě zdaleka neskončil – nyní chce být vzorem pro lidi s fyzickým postižením po celém světě.

Neuvěřitelný příběh

3,86 km plavání, 180,2 km jízda na kole a 42,2 km běh – tak zní děsivá trasa závodu Ironman World Championship, jenž se od roku 1978 každoročně koná na Havaji. Právě tento závod byl ovšem místem, kde Roderick Sewell přepsal dějiny. Sewell, jenž v mládí s maminkou chvíli žil na ulici, se stal prvním mužem s dvěma amputacemi, jemuž se podařilo tento závod dokončit. Stálo to mnoho let úsilí, tvrdého tréninku a nenahraditelné podpory od charity Challenged Athletes Foundation – nakonec se to ale vyplatilo.

„Myslím, že tlak spojený s touto událostí mě dotlačil do finální etapy,“ přiznal Sewell serveru Good Morning America„Kdybych byl sám, nejspíš bych ten závod nedokončil. Poté jsem si ale uvědomil, že na mě koukají děti a jejich rodiče, kteří možná neví, zda budou v pořádku.“ Statečný Sewell dokončil závod v čase 16 hodin, 26 minut a 59 vteřin.

Po úspěšném závodě Ironman se z Rodericka Sewella stala národní ikona ve Spojených státech. Populární server Good Morning America popsal jeho výkon slovy, že nešlo jen o medaili za účast, nýbrž aby ukázal ostatním, že to jde.

Jaké cíle si po takovém výkonu klade mladý Američan dál? Roderick Sewell se nyní chce stát členem amerického paralympijského týmu na letošní Paralympijské hry v Tokiu. Snad se mu i tento sen podaří splnit.

Zdroj: Good Morning America, Instgram, Ironman.com

Články, které by tě mohly zajímat