Právě vysíláme

U Lovosic zadrželi dodávku plnou nemocných koček a štěňat. Mířila z Bulharska do Německa

27. září 2020 9:48
U Lovosic zadrželi dodávku plnou nemocných koček a štěňat. Mířila z Bulharska do Německa

Dodávku plnou nemocných koček a psů, která převážela zvířata do Německa, zajistili inspektoři v Ústeckém kraji na dálnici D8 v okrese Litoměřice. Některá zvířata byla nemocná, navíc bez vody a krmení.

Zvířata jsou nyní v útulku a na veterinární klinice. Přepravci hrozí pokuta milion korun. Ve hře je také postih za týrání zvířat při přepravě.

Vůz zastavili inspektoři spolu s celníky, bylo v něm šest koček a sedm štěňat. Všech 13 zvířat sice mělo pasy a bylo označeno čipem, v některých pasech však chyběl údaj o majiteli zvířete. K zásilce nebylo vystaveno povinné veterinární osvědčení pro přesun do Německa.

Některá zvířata měla zjevné zdravotní potíže. Inspektoři zjistili, že jeden ze psů je ve velmi špatném stavu, apatický, ležící na boku, neschopen stát a samostatně se pohybovat. Další pes vykazoval známky anaplasmosy, což je infekce přenášené klíšťaty a jedna kočka měla příznaky hnisavého zánětu očí. Nemocná zvířata jsou v současné době léčena v dobrých rukou.

Organizátoři přepravy uvedli, že všechna zvířata byla v Bulharsku zachráněna, léčena a následně byl domluven jejich přesun do Německa k novým majitelům. „I při takovýchto ‚záchranných akcích‘ je však nutné dodržovat všechny legislativní požadavky a pravidla, které jednak brání možnému rozšíření nákaz, ale také stanovují vhodné podmínky zvířat při přepravě,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy.

Zdroj: ČTK, Blesk

Články, které by tě mohly zajímat