Právě vysíláme

Vědec sdílel fotku vzácné hvězdy. Ve skutečnosti šlo o obyčejný plátek klobásy

5. srpna 2022 15:51
Vědec sdílel fotku vzácné hvězdy. Ve skutečnosti šlo o obyčejný plátek klobásy

Úspěšný francouzský vědec Étienne Klein zmátl na sociálních sítích tisíce lidí. Schválně zveřejnil obrázek plátku obyčejné klobásy a tvrdil, že se jedná o pohled na vzácnou hvězdu.

Klein na twitteru zveřejnil obrázek a tvrdil, že zobrazuje hvězdu Proximu Centauri. „Taková úroveň detailů. Každý den se objevuje nový svět,” napsal. Ve skutečnosti se ovšem nejednalo o pohled na hvězdu, ale na obrázku se nacházel detail plátku klobásy chorizo. Vědec si zkrátka pouze ze všech svých sledujících jen vystřelil. 

 

Vědec uvedl, že důvodem tohoto vtípku mělo být upozornění uživatelů na to, jak snadné je nechat se oklamat. „Mystifikace má pedagogickou hodnotu. Ukazuje naši schopnost nechat se obelhat a zpochybňuje náš vztah ke zdrojům. Během Covidu jsme viděli, že někteří vědci mohou publikovat nepravdy, aniž by jim někdo odporoval,“ napsal později a veřejně se i omluvil. Jeho snímek totiž chtěl publikovat francouzský novinář, který netušil, že se jedná o fake. Klein ho ovšem včas upozornil, že se jedná o vtip. „Překvapilo mě, do jaké míry se to podařilo: Myslel jsem, že snímek bude okamžitě odhalen jako falešný,” řekl později francouzským médiím.

Články, které by tě mohly zajímat