Právě vysíláme

Vlk se procházel Raspenavou v Jizerských horách, zřejmě jen hledal cestu

17. března 2021 17:27
Vlk se procházel Raspenavou v Jizerských horách, zřejmě jen hledal cestu

Osamělý vlk procházel za dne zástavbou u třítisícové Raspenavy v podhůří Jizerských hor. Video s ním kolovalo po sociálních sítích, podle ochránců přírody se ale šelma nechovala nestandardně. Zřejmě jen hledala cestu ve snaze přejít hustě zastavěné údolí Smědé.

Podle ochránců je v oblasti od Bílého Potoka přes Raspenavu až po Frýdlant málo míst, která umožňují šelmám nerušený přechod zastavěného území. „Jedná se o přirozené chování zvířete, které v zastavěné krajině hledá svoji cestu. Naše krajina je přeťatá hustou sítí silnic, dálnic a staveb – vlk mnohdy ani nemá jinou možnost při překonávání těchto bariér, než se vydat blíže k lidským obydlím. Koneckonců, několikrát jsem přímo v centru Liberce viděl přeběhnout srnky,“ uvedl Jiří Hušek z AOPK.

Vlk pravděpodobně přišel ze severovýchodu přes louky a pastviny, odkud zástavba není jasně vidět. „První místo bez plotů byla stará cesta, která jej navedla přes železniční trať a kolem novostavby rodinného domu, odkud bylo video natočeno. Řeku pak vlk nejspíš překonal přes mostek a pokračoval na jih. Tam byly také nalezeny odpovídající stopy,“ uvedla Šůlová.

Vlk procházel i přes pastviny s koňmi a několik volných chovů slepic, podle ochránců přírody ale žádný útok zaznamenán nebyl.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat