Právě vysíláme

Všechno jde, když se chce! Slepý mořeplavec překonal TICHÝ OCEÁN

6. července 2019 12:10
Všechno jde, když se chce! Slepý mořeplavec překonal TICHÝ OCEÁN

Japonec Mitsuhiro Iwato je od šestnácti let slepý. To mu ale v žádném případě nikdy nebránilo v tom, plnit si své sny. Nyní si může dvaapadesátiletý muž vážně gratulovat. Podařilo se mu totiž jako prvnímu nevidomému člověku překonat Tichý oceán na plachetnici.

Iwamoto vyplul 24. února z Kalifornie na své dvanáctimetrové plachetnici a v 20. dubna šťastně dorazil do přístavu Fukušima. Na palubě nebyl sám. Na plavbu se s mužem vydal i americký bývalý námořník a mořeplavec Doug Smith, který Mitsuhirovi pomáhal a sděloval mu například informace o poloze či o směru větru. Doug mu byl navíc dobrým přítelem a Iwamoto si měl s kým popovídat.

Cesta byla dlouhá 14 tisíc kilometrů a rozhodně nebyla snadná i kvůli špatnému počasí, které se občas na mořem objevilo. Když Mitsuhiri dorazil do cíle, byl opravdu šťastný. Dlouhou plavbu totiž musel podniknout až na druhý pokus, protože poprvé jeho loď narazila na velryby. „Jsem doma, nevzdal jsem to a splnil jsme si svůj sen,“ řekl muž v přístavu a dodal, že svou cestu podnikl s cílem získat prostředky na charitativní projekt. Část peněz chce dát totiž na výzkum prevence nemocí, které způsobují slepotu. Tomu říkáme frajer!

Zdroj: The Sun

Články, které by tě mohly zajímat