Právě vysíláme

Známé firmy bojkotují brazilskou kůži na protest proti požárům v Amazonii

30. srpna 2019 16:10
Známé firmy bojkotují brazilskou kůži na protest proti požárům v Amazonii

Módní značky Vans, Timbaland a The North Face oznámily, že nebudou kupovat brazilskou kůži. Reagují tak na rozsáhlé požáry v Amazonii, které částečně způsobili i tamní farmáři.

Zásadní rozhodnutí

Firma VF Corp, pod níž spadají značky Vans, The North Face a Timberland, svoje rozhodnutí odůvodnila tím, že brazilští farmáři nesplňují její ekologická kritéria a jejich způsob práce poškozuje tamní ekosystémy, zejména deštné pralesy v Amazonii.

Obchod značky Vans

Americká značka Vans si už nebude pořizovat brazilskou kůži

Podle brazilské vesmírné agentury INPE byl letos v Amazonii zaznamenán nejvyšší počet požárů od roku 2010. Tamní farmáři údajně občas požáry způsobili, aby si uvolnili prostor pro chov svých krav. Trh s brazilskou kůží patří k nejvyšším zdrojům příjmu pro tuto jihoamerickou zem. Brazílie vyváží kůži zejména do Spojených států, Itálie a Číny – pouze v loňském roce se příjmy z prodeje brazilské kůže vyšplhaly nad částku 1,44 miliardy amerických dolarů.

Brazilští vědci zaznamenali nadměrně vysoký počet požárů v Amazonii

Brazilští vědci letos zaznamenali nadměrně vysoký počet požárů v Amazonii

VF Corp zatím neuvedli, jak dlouho jejich bojkot brazilské kůže potrvá. Firma nevyloučila, že svoje nynější rozhodnutí v budoucnu přehodnotí – pokud ale požáry v Amazonii potrvají, nic se v brzké budoucnosti měnit nebude.

Zdroj: Reuters, INPE, Shutterstock, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat