Právě vysíláme

Představujeme ti hudební nálož METRONOME FESTIVALU – sobota 25. 6.

14. května 2016 9:10
Představujeme ti hudební nálož METRONOME FESTIVALU – sobota 25. 6.

Metronome je festival pro všechny, kdo si chtějí užít skvělý víkend a hudební show v centru Prahy. Pojďte s námi odstartovat prázdniny o týden dřív a nastupte do rakety, protože hvězdy už na vás čekají… Bang! Zoom! Up to the Moon! 25. – 26. 6. na Výstaviště v Praze – Holešovicích.

Kdo se ti představí v sobotu 25. 6. na Metronome festivalu?

Anushka (GB)

Zvuk ovlivněný detroitským hip hopem, chicagskou house music a RnB 21. století, který je těžké definovat a musí se zažít naživo – duo Anushka!

Duo z Londýna a Brightonu pochází z dílny Victorie Port a Maxe Wheelera. Jejich hybridní zvuk ovlivněný detroitským hip hopem, chicagskou house music a RnB 21. století, je těžké jasně definovat, ale sluší jak zvukovým aparaturám, tak hloubavému post-rave. Mimo jiné díky kritikou vřele přijatému albu vydanému pod nahrávací společností Brownswood Recordings Gilla Petersona, hudebnímu projektu Boiler Room a jejich britskému turné s Gorgon City, vystupovala tato dvojice v posledních několika letech po celém světě – od Sibiře přes Texas a Evropu, až po Vietnam. V roce 2015 přispěli svou exkluzivní peckou Water Lillies na album Red Bull Studios Mixtape Vol 2 a v září vydali singl Kendrick, který Okayplayer popsal jako “akordy plynoucí přímo ze vzdušného jazz café a rytmus přicházející z  tanečních sálů pod ním.“ Duo aktuálně pracuje na svém druhém albu.

Bang Zoom Up To The Moon (CZ)

Speciální zahajovací program festivalu, o který se postará Pražský filmový orchestr, těleso, které před dvanácti lety založil dirigent Jiří Korynta, se specializuje výhradně na interpretaci filmové, případně muzikálové hudby živě na pódiu.

Těleso, které před dvanácti lety založil dirigent Jiří Korynta, se specializuje výhradně na interpretaci filmové, případně muzikálové hudby živě na pódiu. Za svou jedenáctiletou historii se orchestr poměrně rozrostl a zdokonalil. Orchestr má za sebou mnoho vystoupení po celé České republice a několikrát se vydal i za hranice, konkrétně na Slovensko a do Rakouska. Podle slov dirigenta bylo na začátku velkým cílem dostat hráče nahoru a úroveň hraní co nejvíce pozdvihnout a následně měl za cíl představit tuto hudbu lidem ve známých koncertních sálech. Prioritou bylo, aby úroveň sálu ladila s žánrem filmové hudby. Tak započala série koncertů v kině Lucerna, které je jedním z nejzajímavějších míst ke koncertování, a zde také můžete vidět orchestr hrát nejčastěji.

Barbora Poláková (CZ)

Mladistvá krasobruslařka… i blonďatá bestie, která vyzrála v tančící i melancholickou šansoniérku!

Narozena v Kolíně se do svých třinácti let věnovala krasobruslení, gymnastice, baletu a hře na klavír, poté vystudovala EKO Gymnázium a pokračovala oborem činohra na DAMU. Ještě v době studia začala hostovat ve Skapinových šibalstvích, poté byla obsazena v Monty Pythonově létajícím kabaretu. Plavila se na lodi bratří Formanů… Do širšího povědomí ji, mimo televizní a filmové role, dostala Blonďatá bestie, v jejíž kůži natočila spolu s Davidem Kollerem protestsong Sami, reflektující české korupční prostředí. V listopadu roku 2015 vydala první album, ke kterému vyšel singl Nafrněná s roztančeným klipem, jinak je však album produkované J. P. Muchowem spíše šansonově laděné, vystihující mladou generaci veselým výčtem atributů – lexaurin, postinor, neurol, ibuprofen… a metronom.

Ella Eyre (GB)

Divoženka s duší a vzděláním milé dívenky. Soulová naděje, která vstoupila do hudebního ringu s razancí komety! Její písně vás roztančí i cestou do práce!

Ella McMahon známá jako Ella Eyre, je anglická zpěvačka a skladatelka. Proslavila ji spolupráce s britskými Rudimental – s písní Waiting All Night získali v roce 2014 Brit Awards za singl roku. Vlastní debutové EP Deeper jí vyšlo v roce 2013 a první samostatné album Feline v roce 2015. Jejími vzory jsou hudebníci jako Lauryn Hill, Etta James Jaxx a Hans Zimmer. Po otci kuchaři je Jamajčanka, po matce designérce pečiva má maltské a britské kořeny. Jako malá se věnovala plavání, pak vystudovala hudební divadlo, zpěv a skladbu. Ella Eyre dokáže zpívat lehce a samozřejmě, jako by jen dýchala. Její skladby mají nápadité melodie a svým soulovým zpěvem s velkým rozsahem dokáže skvěle podtrhnout obsah textů. Většina jejích skladeb má taneční feeling – jak budete tančit, záleží už jen na vás!

Fat White Family (GB)

Šestice poměrně štíhlých chlapíků parodující svými kytarami s jedovatým nadhledem a občerstvující podvratností aktuální nedostatky vlastní civilizace!

Indie punkeři z Londýna, jejichž hudba, texty a celková filozofie je založena na potměšilé podvratnosti vůči negativním jevům současného světa. Tloušťka v názvu má naznačovat dobrovolný odsun na okraj společnosti, bílá barva je opravdu myšlena na kůži a jde o dobře mířenou provokaci poukazující na jistou degeneraci vlastní rasy. Odtud tedy zjevná ironie obsažená v jejich názvu. Zhnusení společností je patrné i z využívání nacionalistických póz a symbolů, či „vojenských“ názvuků v jejich hudbě, založené na využití repeticí, středových poloh kořeněných kratičkými vyhrávkami kytar, jedovatým zpěvem, který paradoxně zní monotónně i živě zároveň. Jejich texty se zabývají vážnými tématy, avšak s klackovským nadhledem. O tom svědčí například i rozpůlené prase v klipu k písni s rozkošným názvem – Nejbělejší chlapec na pláži.

Ghostpoet (GB)

Progresivní britský rapper pohybující se mimo hudební žánry a škatulky. Jeho hudba je temná a melancholická s přesahem k hip hopu i indie.

Ian Siegal (GB)

Ian Siegal je písničkář, jakých už dnes mnoho nepotkáte. Jeho hra na kytary i zpěv upomínají na černošské bluesemany z časů, kdy se jim tak ještě smělo říkat.

Ian Siegal je písničkář, jakých už dnes mnoho nepotkáte. Chlapík s příjemně obhroublým projevem, který však nepramení z komerčního výpočtu. Má v sobě něco z raného Springsteena či snad až Woodyho Gurthieho. Občas vystupuje sám na židli s kytarou a jeho hra i zpěv upomínají na černošské bluesmany z časů, kdy se jim tak ještě smělo říkat, jeho hlas zní jako příjemně škrábající šmirglpapír, občas ale vystoupí i s celou kapelou. Od podzimu 2014 koncertuje také ve dvojici s Jimbem Mathusem. Poprvé spolu veřejně hráli v nizozemském Hooglandu a jejich vystoupení by klidně mohlo zapadnout, kdyby se nenašel dobrák, který jej natočil a umístil na sociální sítě. Mathus přispěl banjem a mandolínou. A po čase tak k prvnímu, vysoce ceněnému albu Iana Siegala – The Piknik Sessions, přibylo další, společné – Wayward Sons.

Iggy Pop (USA)

S kapelou Stooges zavinil vznik punku, sólovou dráhu zahájil albem Idiot, vynalezl skoky do publika a do Prahy přiveze čerstvou postpopovou depresi!

Skupina měla zásadní vliv na podobu hardrocku a punku! Po rozpadu The Stooges se Iggy Pop vydává na sólovou kariéru, během níž spolupracuje například s Davidem Bowiem. Jeho první sólové album se jmenuje The Idiot a poslední Post Pop Depression. Nejznámější hit The Passenger je poctou básni Jima Morrisona. Hrál v celé řadě filmů, u nás je z nich nejznámější Kafe a cigára. V roce 2010 byl se skupinou The Stooges zařazen do Rock’n’rollové síně slávy. Rád řídí Ferrari F430. Mimo to je vynálezcem tzv. stage divingu, skákání z pódia do diváků, a to s hrudí pomazanou buď syrovým masem, nebo – pro vegetariány – burákovým máslem. Dobrou chuť!

IM Cyber (CZ)

Jedna z vůbec z prvních českých DJ!

Jejím hlavním stylem byl po většinu času drum and base, v poslední době však její srdce bije v rytmu house music. IM Cyber ve svých setech s citem kombinuje ostré zlámané smyčky s atmosférickými plochami. Vystupuje po celé Evropě, ale hrála už také v Brazílii. Ráda pije ruskou vodku. Miluje moře a hory.

Max The Sax (AUT)

Saxofonista, který na jeden nádech roztančí celý svět. Bubeník, který mu stačí! A tanečnice, kterou se vyplatí napodobit!

Explozivní rakouský saxofonista, vystupující po klubech i velkých tanečních sálech celé Evropy, v jehož originální hře lze rozpoznat hluboké poučení tradičním neworleanským jazzem, ale i Milesem Davisem a dalšími velikány světového jazzu. Tyto kořeny však daly vyrůst stromu s bytostně současným a moderním zvukem, v němž rozpoznáme například i ozvěny breakbeatu. A to všechno se pod prsty na klapkách jeho saxofonu skládá do neskonale impresivní sopky výsostně aktuálního elektroswingu. Šílený Max vystupuje s živým bubeníkem a tu a tam i s nepřehlédnutelnou tanečnicí, která chytrému napoví, jak vlnit boky či správně poskočit do rytmu. Když ji napodobíte, rozhodně se neztrapníte! Maxův nádech nemá konce a z délky jeho sól vám bude běhat mráz po zádech.

Mydy Rabycad (CZ)

Pohádková bytost v čele excelentních muzikantů! Swing, který povznáší! Tanec, během kterého se nemusíte stydět myslet a smát!

Už téměř tři a půl roku elektroswingují na naší hudební scéně nápadití a čiperní Mydy Rabycad s charismatickou rusovlasou zpěvačkou, jejíž pohádkové jméno ponouká k podezření z pseudonymu, Žofií Dařbujánovou. Přitažlivost kapely však netkví jen v této pohádkové bytosti, ale na pevných základech skvělé muzikálnosti všech jejích členů. A i když je swing v jejich hudbě všudypřítomný, nelze rozhodně říct, že by jejich skladby byly ušity podle jednoho střihu – naopak kapela ví, že žádný trend netrvá věčně, a nebojí se sáhnout po inspiraci téměř všude a všechno přetavit ke svému obrazu! Skvěle zvládá jak přímočaré taneční pecky, tak skladby s rafinovanější strukturou. Jejich hudba přímo vyráží dech, cuká tělem a naplňuje energií a živostí!

Pablo Nouvelle (SUI)

Švýcarský elektronický hudebník vystupující pod pseudonymem Pablo Nouvelle, o němž The Guardian napsal, že vrací soul do budoucnosti.

Fabio Friedli je švýcarský elektronický hudebník vystupující pod pseudonymem Pablo Nouvelle, o němž The Guardian napsal, že vrací soul do budoucnosti. Mezi hudebníky, kteří ho ovlivnili, můžeme najít jména jako Radiohead, The XX, Frank Ocean nebo Bonobo. Prvek soulu se u něj vyznačuje zvučnými klávesami, bicími a také užitím množství několika ženských a mužských zpěváků. „Bylo pro mě důležité mít v arzenálu široké spektrum různě zbarvených hlasů,“ tvrdí Pablo Nouvelle, „skoro každá píseň obsahuje jiné vokály. Občas je využívám jen tak, aby navodily určitou náladu. Šlo mi o vyvolání silného pocitu u posluchače.“

Richard Müller (CZ)

Prečo vy ľudia 20. storočia máte vždy zachmúrené obočia? Nebude to také ľahké, drahá… Protože štěstí je tak krásná a přepychová věc i v tom 21.!

Narodil se v Hlohovci, a přesto prodal víc než milion alb! V Bratislavě absolvoval filmovou a televizní scenáristiku. Během studia se věnoval hudební publicistice. Jeho první nahrávkou byla píseň Rádio s kapelou Burčiak. Povzbuzen úspěchem založil dnes už legendární skupinu Banket. V roce 1992 začala jeho sólová kariéra i spolupráce s Jaro Filipem a Ivanem Táslerem. Kromě autorské tvorby účinkuje na albech dvojice Hapka & Horáček. V roce 2003 pobýval v New Yorku, kde se skvělými místními instrumentalisty nahrál alba Monogamný vzťah44. V roce 2006 oznámil konec kariéry, který od roku 2009 naštěstí pro posluchače neustále porušuje. Získal sedm cen Aurel a dva Zlaté sláviky. Je kontroverzní osobnost, která však ze svých excesů dokázala vždy vytěžit skvělý a poučný hit, třeba Nahý!

Shelter Point (GB)

Shelter Point má na svědomí moderní hudbu, která se nestydí za to, že chce do dnešního světa přinést trochu upřímné krásy! Hutný sound a přitom subtilní písničkářství

Kapela Shelter Point vznikla v Nottinghamu a stojí a padá na dvou rodácích z Coventry, těmi jsou Robin Hearn a Liam Arnold. Dvojice má na svědomí moderní hudbu, která se nestydí za to, že chce do dnešního světa přinést trochu krásy. Jejich skladby v sobě s nadhledem a lehkostí skloubí jak složitou strukturu založenou na moderním elektronickém soundu, tak subtilní písničkářství. Při poslechu Shelter Point máte pocit, že hudba vytváří z prostoru kolem vás roztančené zhmotnění vašich pocitů. Zvukovou paletu má na starosti Robin Hearn a vytváří jí dokonalou platformu pro příjemný vokál Liama Arnolda. Jejich první album Fossil se dočkalo více než kladných recenzí. Novinka Weird Dreamers jde ještě hlouběji ve směru naznačeném prvotinou. Zvuky a hudební nálady, kterými vás obklopí, naprosto rozpustí vaši mysl, stanete se tak svobodnými, až se dočista rozpustile rozpustíte!

The Kooks (GB)

Podivíni a cvoci – The Kooks vznikli v rámci projektu na Brighton Institute of Modern Music. První hit složil jejich frontman už ve svých 15 letech! A od té doby nepolevil!

Podivíni, výstředníci, bohémové a cvoci! Skupina The Kooks vznikla navzdory svému názvu celkem spořádaně, a to v rámci vysokoškolského projektu na Brighton Institute of Modern Music. Zpěvák a kytarista Luke Pritchard sehnal nejdříve basistu Maxe Raffertyho a po příchodu hlavního kytaristy Hughe Harrise a bubeníka Paula Garreda se rozhodli pro název The Kooks, což je song Davida Bowieho z alba Hunky Dory. Jejich prvním hitem byla píseň Naïve, kterou Pritchard napsal ve svých patnácti letech – stala se součástí prvního alba Inside In/Inside Out, které skončilo druhé v britské hitparádě, prodalo se jej přes milion kopií a získalo trojnásobné platinové ocenění. Druhá deska – Konk – se dostala na první místo této hitparády. Poté následovala alba Junk Of The Heart a v roce 2014 Listen.

The Prostitutes (CZ)

Poslední album nahráli v penzionu U Pašeráka, věrni jeho názvu dostali na něj (skrytě a nenápadně) to nejlepší ze svých vzorů a přitom znějí originálněji než většina z nich!

Česká indie-rocková skupina založená na podzim roku 2004. První EP nahráli hned v dubnu následujícího roku. Poté přišel debut Get Me Out of Here, který je považován za jeden z nejvýznamnějších počinů na domácí scéně. Kapela si za něj vysloužila několik ocenění – např. od hudební stanice Óčko nebo časopisu Filter. V listopadu 2006 vyrazili na turné po Španělsku, kde koncertovali společně s tamější skupinou CatPeople. Druhá deska Hometown Zombies vyšla roku 2009 a ve skladbě Leave It Like It Is na ní hostuje La Petite Sonja. Třetí desku Deaf To The Call produkoval světoznámý hudebník Martin Glover! Čtvrté album Zum Passer vyšlo koncem loňského roku a skupině se na něm povedlo zachytit kouzlo hudební svobody, která přes přiznanou inspiraci velikány světového rocku zní neskutečně autenticky!

Více na: metronomefestival.cz

Články, které by tě mohly zajímat