Právě vysíláme

Svět přímo za humny

2. srpna 2021 0:01
Svět přímo za humny

Spatřit šikmou věž v Pise, prohlédnout si zámek Mirabell v Rakousku a hned nato vyrazit k jezerům v Anglii.

To by bylo léto, jak má být… Že nemáte šanci to stihnout? Ale máte! Místa, která se, někdy možná s trochou fantazie, podobají těm světovým, najdete po celé severní Moravě i ve Slezsku. Tak vyrazte a přesvědčte se, že #mamesvetovykraj! Nyní navíc můžete o parádní pobyty na severní Moravě s Slezsku soutěžit!

Více informací o soutěži ZDE.

 

Ostravský Vesuv

Moravskoslezskou metropoli jako na dlani budete mít na vrcholku doutnající sopky. Ano, čtete správně! Tato „sopka“ se jmenuje Ema a ve skutečnosti se jedná o haldu. Umělý kopec jen kousek od ostravské zoo vznikl hromaděním nepotřebné hlušiny z okolních dolů. Chtělo to „jen“ pár milionů tun vytěženého materiálu a ostravský Vesuv, jak se haldě přezdívá, byl na světě!

 

Šikmější než věž v Pise

Toužíte mít v albu fotku, na níž „podpíráte“ šikmou věž v Pise, aby nespadla? Pořiďte si podobný snímek s ještě šikmější stavbou, která se naklání doslova za humny, v Karviné – Dolech. Vždyť zdejší kostel sv. Petra z Alkantary má stupeň vychýlení od svislé osy 6.8, zatímco věž v Pise pouhé 4 stupně!

A navíc se karvinský sakrální objekt, jediná dochovaná stavební připomínka dříve výstavního a rušného města, kvůli poddolování propadl o 37 metrů! Vyzkoušet, jaké je ocitnout se na šikmé ploše, můžete například během akce Otevřené chrámy 2021, kdy je možné šikmý kostel v Karviné navštívit s průvodcem.

 

Tataři v Betlémě

Kdyby do Štramberku zavítal Turek, možná by měl na chvíli pocit, že je doma, v Istanbulu. Dominanta městečka v podhůří Beskyd – Štramberská trúba – se totiž nápadně podobá Galatské věži v Istanbulu, která je, na rozdíl od Štramberku, opředena romantickými legendami o pravé lásce.

 

Malý moravský Mirabell

Znáte odpověď na otázku, kterému moravskému zámku se přezdívá Mirabell? Ne? Napovíme. Obě sídla spojuje neobyčejně silný příběh lásky i to, že se na jejich stavbě podílel věhlasný architekt Johann Lucas von Hildebrandt. Pořád nic? Tak my vám to prozradíme. Jde o zámek Kunín, který si se známou rakouskou stavbou rozhodně v ničem nezadá!

 

Přehrada pod sopkami

Zadíváte-li se na klidnou hladinu Slezské Harty, možná se na chvíli ocitnete v Jezerní oblasti, největším národním parku v Anglii. Kdyby však přehrada mohla mluvit, řekla by, že o žádné srovnání nestojí. Slezská Harta je svá a jedinečná.

Krásná příroda Nízkého Jeseníku, vyhaslé sopky dokreslující půvabné scenérie, pohnuté osudy místních obyvatel… S troškou fantazie snad v dálce uvidíte i Johanku z Arku, jak cválá na koni k vodnímu hradu. Na Slezské Hartě se totiž natáčel velkofilm Johanka z Arku.

 

Další světová místa v našem kraji najdete na stránkách WWW.MAMESVETOVYKRAJ.CZ.

 

Články, které by tě mohly zajímat