Právě vysíláme

Top 5 nejlepších chrámů v České republice

16. října 2018 14:00
Top 5 nejlepších chrámů v České republice

Česká republika sice chová pověst ateistického státu, ale i u nás je k vidění jedna z nejhezčích sbírek chrámů, kostelů a katedrál ve střední Evropě. My jsme vám proto vybrali seznam pěti nejlepších chrámů v České republice! Co jim říkáte?

5. místo: Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze

Možná nejikoničtější chrám v České republice. Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha je jedna z nejkrásnějších budov v Praze a každý den ji navštěvují tisíce turistů. Dnešní návštěvníci mají obrovské štěstí, že si katedrálu můžou prohlédnout v plné kráse. Stavba katedrály totiž trvala neuvěřitelných 56 let a byla dokončena k 1000. výročí narození svatého Václava. Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha ztvárňuje bohatou historii naší republiky, a proto na našem seznamu nesmí chybět.

 

4. místo: Chrám sv. Apoštolů Petra a Pavla v Karlových Varech

Město Karlovy Vary má z ruskou ortodoxní církví dlouholeté zkušenosti. V lázeňském městě totiž sídlí nejstarší a nejvýznamnější pravoslavný chrám v České republice – chrám svatých Apoštolů Petra a Pavla. Krásná modro-bílá fasáda dokonale vzdává hold Karlovým Varům a jeho spojení s léčivými prameny. Nynější stavba chrámu byla dokončena v roce 1898, na místě staré ortodoxní kaple. Při návštěvě Karlových Varů stojí unikátní chrám svatých Apoštolů Petra a Pavla rozhodně za návštěvu!

 

3. místo: Kostel sv. Mikuláše v Praze

Barokní kostel svatého Mikuláše v Praze vyčnívá nad okolními budovami na Malé straně tak, jako otec nad svými mladými dětmi. Kostel tvoří nejvýznamnější barokní stavbou v Praze a jeho mohutný exteriér doplňuje dechberoucí interiér, kde jsou k vidění nádherné freska. Stavba se chlubí bohatou historií. Za minulého režimu využívali kostelní věž příslušníci Státní bezpečnosti, kteří odtud sledovali velvyslanectví Spojených států, či tehdejšího západního Německa. Výstavu ilustrující využití kostela tajnými službami si můžete prohlédnout už dnes!

 

2. místo: Chrám sv. Cyrila a Metoděje v Praze

Jedna z nejklíčovějších chrámů v dějinách českého státu. Chrám svatého Cyrila a Metoděje sice není nejhezčím, ani nejmohutnějším chrámem v republice, ale jeho celkový příběh ho řadí mezi nejzajímavější české stavby. Právě tady se odehrála závěrečná bitva mezi českými parašutisty a nacisty během druhé světové války a budova se tak stala symbolem celkového československého odboje. Rozhodně doporučujeme navštívit kryptu, kde jsou ještě k vidění pozůstatky osudné bitvy a pokud máte čas, tak si určitě zarezervujte prohlídku chrámem.

 

1. místo: Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře

Od roku 1558 stojí v Kutné Hoře jedna z nejkrásnějších staveb v České republice – chrám svaté Barbory. Nádherný chrám je od roku 1995 zapsán do světového dědictví UNESCO a je srdcem středočeského města. Chrám byl postaven v době, kdy Kutná Hora soupeřila s Prahou o nejhezčí chrám v Česku. Stavba trvala celkem 130 let, ale rozhodně to stálo za to. Podle nás je chrám svaté Barbory totiž nejlepším chrámem v České republice!

 

Zdroj: Instagram

Články, které by tě mohly zajímat