Právě vysíláme

Když kamaráda pohltí tma. Jak pomoct dobrému příteli, který bojuje s depresí?

27. února 2024 15:09
Když kamaráda pohltí tma. Jak pomoct dobrému příteli, který bojuje s depresí?

Býval to kdysi váš nejveselejší kámoš/kámoška, najednou je však onen smích rázem pryč. Jak pomoc přátelům, kteří bojují s duševní pohodou nebo možná trpí i depresemi? Pokud nevíte, jak s takovým člověkem hovořit, ale rádi byste mu pomohli, je tento článek přesně pro vás!

Žijeme v době, kdy se sice o psychickém zdraví veřejně mluví, ovšem problémů, u kterých bolí duše, vzniká stále víc. S psychickými problémy bojuje řada lidí a je dost možné, že i ve vašem okolí máte přítele, který už neví, jak dál. Podpora přátel a kamarádů však může být pro takové lidi klíčová. Jak pomoct? Zde je několik důležitých rad.

  1. Aktivně poslouchejte a projevte zájem: Buďte kamarádovi k dispozici a snažte se ho vyslechnout. Někdy totiž i jednoduchý projev zájmu může znamenat mnoho.
  2. Buďte soucitní: Projevte empatii a ukažte příteli, že mu rozumíte jeho boji. Vyjadřujte soucit a rozhodně se vyvarujte soudům.
  3. Nabídněte pomoc: Zeptejte se, jak můžete pomoci. Ta může zahrnovat jak praktickou pomoc, tak i podporu při hledání profesionální pomoci, tedy péče psychologů a psychiatrů.
  4. Mějte respekt: Respektujte tempo a hranice dotyčných lidí.. Nenuťte je k rychlé změně, ale naopak nabídněte svou podporu v cestě za uzdravením.
  1. Podporujte hledání profesionální pomoci: Nabídněte podporu při hledání odborného poradenství nebo léčby. Pomozte příteli při hledání kontaktů.
  2. Vytvořte bezpečné prostředí: Vytvořte prostředí, kde je snadné se jasně vyjadřovat. Nebojte se ve vhodných chvílích načnout i možná citlivá témata spojené s jejich depresí.
  3. Řekněte si o pomoc: Pokud máte obavy o bezpečí kamaráda, konzultujte to s odborníkem.

Nejste si jisti, zda má váš přítel jen obyčejný splín, nebo opravdu skutečné depresivní stavy? Deprese může vykazovat různé příznaky a jejich intenzita se liší u každé osoby. Obecně má ovšem tyto společné příznaky:

  • Trvalý nebo často se vyskytující smutek, pocit beznaděje nebo prázdnosti.
  • Ztráta zájmu nebo radosti z činností, které dříve přinášely potěšení.
  • Změny v hmotnosti nebo stravovacích návycích.
  • Potíže s usínáním nebo nadměrný spánek.
  • Pocity bezcennosti, nízké sebevědomí nebo neustálý pocit viny.
  • Potíže s pamětí, rozhodováním nebo koncentrací.
  • Myšlenky o smrti nebo sebevraždě

Články, které by tě mohly zajímat