Právě vysíláme

Blatný končí jako ministr zdravotnictví. Jeho konec požadoval prezident

7. dubna 2021 10:48
Blatný končí jako ministr zdravotnictví. Jeho konec požadoval prezident

Ministr zdravotnictví Jan Blatný skončí ve funkci. Dnes byla na ministerstvo zdravotnictví svolána mimořádná tisková konference, kde Blatný naposledy promluvil.

Na mimořádné tiskové konferenci se Blatný vyjádřil k informacím, že bude dnes dopoledne nahrazen ředitelem vinohradské nemocnice Petrem Arenbergerem.

Andrej Babiš poslal Blatnému v poslední době několik vytýkacích dopisů. Kritizoval ho za příliš přísné podmínky pro podávání experimentálních léků na Covid – 19 nebo za postup při tendru na testy pro školy. O konci Blatného se spekulovalo dlouhodobě.

Konec Blatného požadoval prezident

Odchod Blatného z čela zdravotnictví požadoval Zeman, a to především kvůli jeho odmítavému postoji k ruské vakcíně Sputnik V, kterou prezident podporuje. Zeman uvedl, že Blatný není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Dále prohlásil, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů.

„Celou dobu jsem si stál za používáním pouze schválených vakcín. Jen tak mohu lidem zaručit, že jsou pro ně bezpečné, vyzkoušené a že opravdu fungují. Podobně je to i s léky proti covidu. Umožnili jsme léčbu protilátkovými léky po odborné diskuzi s cílem chránit zdraví pacientů. Pro mě jako pro lékaře je nicméně stejně důležité jako to, zda lék funguje, i to, že si musím být stoprocentně jistý, že nejenom pomůže, ale také neublíží,“ uvedl na tiskové konferenci Blatný.

„Pan prezident mne na žádost premiéra dnes odvolal. Vidím to jako politické rozhodnutí, na které má jistě premiér právo. Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen na základě své odbornosti a rozhodoval se na základě odborných dat a analýz. Dá se to interpretovat tak, že i pan premiér si myslí, že jsme už z nejhoršího venku.“  dodal Blatný.

Roli ministra zdravotnictví bral jako své odborné poslání. „Člověk se učí celý život a musím přiznat, že takovou zkušenost bych asi nikde jinde než ve vládě a nikdy jindy než v této době získat nemohl,“ podotkl.

Zdroj: ČTK, Blesk, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat