Právě vysíláme

Kde zažijete nejlepší vinobraní? Mrkněte na 5 vyhlášených oblastí moravských sklípků!

7. září 2018 10:29
Kde zažijete nejlepší vinobraní? Mrkněte na 5 vyhlášených oblastí moravských sklípků!

Na sklonku léta nastává sezóna vinařům, ale i všem milovníkům tohoto moku. Jestli patříte právě k té druhé skupině, neměli byste promarnit příležitost a vyrazit na Jižní Moravu. Právě tady, v Mecce všech vinařů, si vinobraní užijete se vším všudy!

Jaké vyhlášené lokality neopomenout?

Mikulov

Mikulov a okolí patří k tradičním vinařským centrům. Zeměpisná poloha, klima a různorodost půd mikulovské vinařské podoblasti s vápencovými svahy Pálavy ovlivňují nezaměnitelný charakter místních vín. Toho si byli vědomi již staří Římané, kteří oblast pod Pálavou považovali za území vhodné pro pěstování vinné révy. K významným vinařským centrům Mikulovské vinařské podoblasti se kromě Mikulova řadí také třeba Dolní Dunajovice, Novosedly, Perná, Sedlec, Pavlov, Dolní Věstonice, Horní Věstonice a Brod nad Dyjí.

Znojmo

Vedle tradičních oslav spojených se sezonou vína – jako Znojemské historické vinobraní nebo Ochutnávka vín – tu na vás čeká i spousta dalších zážitků. Nechte se hýčkat chutěmi, které Znojmo nabízí; a nejde jen o víno, pivo a okurky.  Znojmo je místem, kde na vás dýchne historie, objevíte krásná romantická zákoutí, proplete se jedním z největších podzemních labyrintů ve střední Evropě a prohlédnete si řadu významných památek. Okouzlí vás okolní příroda, užijete si krásy národního parku Podyjí a úrodných vinic v okolí města a poveselíte se na některé z mnoha kulturních akcí, které se zde během roku konají.

Velké Pavlovice

„Vítejte ve městě vína a meruněk,“ stojí na oficiálních stránkách města. Formulace, která jasně udává tón dalšího obsahu. Už první písemná zmínka o Pavlovicích z roku 1252 mluví o vinařství v této oblasti a své tradici zůstává městečko na jihu Moravy stále věrné. K návštěvě láká bohatým kulturním životem, množstvím rodinných sklípků a uchováváním folklorních tradic a zvyků. Určitě nebudete litovat.

Lednice

Perla Jižní Moravy vám kromě množství rodinných sklípků a vinařských stánků nabízí spoustu možností, jak se vyžít i kulturně. K dominantám malebného městečka patří lednický zámek se skleníkem, jízdárnou, minaretem a zámeckou kaplí. Vše je obklopeno nádhernými zahrady, které své kouzlo neztrácí ani na začátku podzimu.

Valtice

Valtice patří mezi nejnavštěvovanější vinařská města u nás. Najdete tu spoustu vinařských podniků i rodinných vinařů. Veřejná degustační expozice vín oceněných titulem Salon Vín České republiky je umístěna ve sklepních prostorách zdejšího zámku.

 

Články, které by tě mohly zajímat