Právě vysíláme

Kdy odložíme roušky i v MHD a v obchodech?

10. června 2020 16:42
Kdy odložíme roušky i v MHD a v obchodech?

Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla v rozhovoru pro deník Právo svůj odhad situace týkající se povinnosti nosit na veřejnosti roušky.

Podle jejího odhadu bychom roušky mohli odložit i uvnitř budov, obchodů a v MHD v červenci s tím, že povinnost nosit ochranu nosu a úst v dopravním prostředcích potrvá nejdéle. Upozornila ale, že vše je zatím v rovině odhadu, protože nevíme, jak se situace změní po otevření hranic.

„Za velmi důležité považujeme nošení roušek v prostředcích hromadné dopravy, kde je velká kumulace lidí, které neznáte, udržení rozestupů není reálné a kontakt může být poměrně dlouhý, takže je zde zvýšené riziko šíření kapénkové nákazy. Tam je nošení roušek velmi užitečné a smysluplné,“ uvedla hygienička. „Bez nich (roušek) by mohli nejpravděpodobněji lidé jezdit v hromadné dopravě na začátku léta, tedy začátkem července,“ dodala.

Rážová vyjádřila přesvědčení, že virus slábne a je na ústupu a nadále se bychom se měli zabývat spíše lokálními ohnisky, než celoplošnými nařízeními.

Zdroj: Právo, Blesk

Články, které by tě mohly zajímat