Právě vysíláme

Kvůli chudobě běhávala v balerínách, nyní je Annamária mistryní Slovenska

26. června 2021 13:10
Kvůli chudobě běhávala v balerínách, nyní je Annamária mistryní Slovenska

Příběh běžkyně Annymárie zaujal celé Československo. Patnáctiletá dívka z romské osady v Moldavě nad Bodvou ještě před dvěma lety porážela soupeřky v balerínách, protože na jinou obuv neměla její rodina peníze. Nyní je dorosteneckou mistryní Slovenska.

„Obrovská gratulace Anněmárii, jejím rodičům, trenérovi a všem lidem na Slovensku, kterých se její příběh dotkl a v uplynulých letech stáli při ní, aby mohla makat na svých snech. Někdy stačí málo, vlídné slovo, důvěra a aspoň o něco lepší podmínky, aby se děly velké věci,“ pogratuloval mladé Slovence politik Michal Šimečka.

Annamária překvapila Slovensko před dvěma lety, když v běhu porazila své soupeřky o celé kolo obutá pouze do balerín. Poté se dostala do sportovního klubu a pod vedením trenéra začala získávat jednu medaili za druhou. Nyní byla její snaha odměněna titulem nejrychlejší slovenské dorostenkyně.

„Jsem na ni hrdá a pyšná, že závody vyhrála a získala zlatou medaili. Hned jsem jí gratulovala a odměnila jsem ji pizzou. A bude i oslava. Annamária je sportovkyní tělem i duší, běháním žije. Začínala v balerínách. Nad tím se teď už jen smějeme, když vidíme, co z ní vyrostlo,“ uvedla maminka dívky Izabela.

Ta je na děti sama a žije jen ze sociálních dávek. Měsíčně dostává pouze 340 euro, vypomáhá jí ale nejstarší dcera, která je nyní na mateřské. Jak prozradila sama Annamária, běh ji velmi baví. Do budoucna by se ale možná chtěla stát cukrářkou. „Ráda peču. Umím nachystat muffiny i jiné dobroty,“ pochlubila se.

Články, které by tě mohly zajímat