Právě vysíláme

Nanuk Eskimo má prý rasistický název, značka ho změní! Zmizí i české Eskymo?

25. června 2020 14:10
Nanuk Eskimo má prý rasistický název, značka ho změní! Zmizí i české Eskymo?

Spojené státy nyní zažívají velké změny. Po násilné smrti George Floyda se stále víc a víc začíná mluvit o rasismu a vznikají masivní kampaně, které mají přetvořit americkou společnost. Z filmů tak mizí scény, jenž podporují rasový stereotyp, a dokonce i značky firem mění svá loga.

Americká společnost Dreyer‘s Grand Ice Cream mění název jedné ze svých nejznámějších značek, zmrzlinu Eskimo Pie. Jménem i obalem prý uráží původní Inuity žijící na Aljašce. „Jsme odhodlaní stát se součástí řešení rasových nerovností. Uznáváme, že je tento název hanlivý,“ uvedla pro CNN společnost, která zmrzlinu vyrábí. Pod názvem Eskimo je však zmrzlina známá už cele minulé století.

Značku Eskimo moc dobře znají i čeští zákazníci (pod názvem Eskymo) a tento nanuk je v tuzemsku řadu let velmi populární. Mateřská společnost zatím změnu názvu neplánuje, ale pouze nad ním uvažuje. „Snažíme se propagovat reklamu tak, aby nepodporovala zažité a neprospěšné stereotypy,“ uvedla pro iDNES.cz Magdalena Leimerová, mluvčí společnosti Unilever pro Česko a Slovensko.

Své loga či obrázky na reklamních produktech mění i další značky. Například Uncle Ben‘s, jenž prodává rýži, odstraní ze svých obalů obrázek černošského farmáře.

 

 

Zdroj: CNN, IDNES.cz

Články, které by tě mohly zajímat