Právě vysíláme

Netradiční kampaň Nového Zélandu. K očkování vybízejí vůdci pouličních gangů

4. listopadu 2021 11:51
Netradiční kampaň Nového Zélandu. K očkování vybízejí vůdci pouličních gangů

Nový Zéland zvolil poněkud netradiční metodu, jak přimět obyvatele k očkování proti koronaviru. K natočení propagačního videa oslovil šéfy tamních gangů.

Mezi několika komunitami původních obyvatel Nového Zélandu je velmi nízká proočkovanost, a proto se vláda rozhodla k neobvyklému řešení. Osloveno bylo několik vůdců známých gangů, kteří na video promluvili o pozitivních účincích očkování. Za nápadem stojí ministr pro rozvoj maorské komunity, který odmítá kritiku, že jde o podporu gangů. Sám prý ovšem v místech, kde gangy působí, vyrůstal a zná tamní komunitu. „Představa byla taková, že je potřeba mobilizovat jejich lidi. Není to o žádné podpoře gangů, ale o podpoře rodin. O těchto lidech si můžete myslet, co chcete, ale mají své komunity rádi,“ tvrdí a dodává, že video bylo natočeno bez finanční podpory a o střih se například postaral jeho vlastní syn.

V novozélandských médiích se v poslední době začaly objevovat informace o tom, že gangy účelově roznáší koronavirus v městě Auckland. Právě to má ovšem video popřít, a naopak dát najevo, že i hlavy gangů stojí o to, aby se jejich blízcí vyhnuli nebezpečnému viru.

Celkem Nový Zéland od začátku světové pandemie hlásí téměř sedm tisíc pozitivních výsledků testů. Asi 70 procent nakažených tvoří Maoři a lidé z Tichomoří, kteří tvoří asi 27 procent celkové populace.

 

Články, které by tě mohly zajímat