Právě vysíláme

Poslanci neposílili práva homosexuálních párů, adoptovat si dítě stále mohou pouze manželé

6. srpna 2021 14:10
Poslanci neposílili práva homosexuálních párů, adoptovat si dítě stále mohou pouze manželé

Poslanci v pátek zamítli návrh poslankyně Karly Šlechtové na posílení práv homosexuálních párů. Ten obsahoval možnost svěření dítěte do pěstounské péče i jiným osobám, než jsou manželé. Návrh neprošel o tři hlasy.

Pouhé dva měsíce před volbami debatovali poslanci o posílení práv homosexuálů, co se svěření dítěte do pěstounské péče týče. Návrh obsahoval možnost svěření dítěte i jiným osobám, než jsou manželé, tedy registrovaným a nesezdaným párům.

Z přítomných 113 poslanců hlasovalo pro návrh celkem čtyřiapadesát, velká většina ze stran ANO a Piráti. Svůj nesouhlas vyslovilo celkem sedmnáct poslanců včetně Petra Fialy a Marka BendyODS, Iva PojeznéhoKSČM nebo Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL. Ostatní se hlasování zdrželi.

„Poslanci a poslankyně měli možnost dokázat, že narovnání alespoň některých práv pro gay a lesbické rodiny a jejich děti v pěstounské péči myslí vážně, a že jim jde v první řadě o zajištění skutečné rodiny a důstojného zázemí,“ nechal se pro idnes.cz slyšet Filip Milde.

V dubnu jednala poslanecká sněmovna o manželství homosexuálního páru. Návrh tehdy prošel prvním čtením a zamířil k posouzení výborům. Podle novely by měli manželé stejného pohlaví totožná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví.

Články, které by tě mohly zajímat