Právě vysíláme

Vybíjená není nevinná dětská hra, ale nástroj šikany, tvrdí sociologové. A mají k tomu své důvody

6. června 2019 12:10
Vybíjená není nevinná dětská hra, ale nástroj šikany, tvrdí sociologové. A mají k tomu své důvody

Snad každý, kdo chodil jako malý do školy nebo se účastnil dětského tábora, měl co do činění s vybíjenou. Oblíbená míčová hra ale možná není tak nevinnou dětskou zábavou, za jakou jsme ji dosud považovali. Sociologové z Kanady přišli se zajímavou tezí, která tomuto sportu na popularitě mnoho nepřidá.

Podle nich je vybíjená skrytým nástrojem šikany a utlačování slabších dětí. Princip, na kterém je hra založena – tedy strefování se balonem do protihráčů za účelem jejich vyřazení, nahrává podle sociologů násilnickým povahám v kolektivu a dává prostor k jejich seberealizaci na úkor slabších a fyzicky ne tak zdatných jedinců. Fakt, že se tak děje za přítomnosti učitele a s jeho souhlasem, pak celou situaci ještě zhoršuje.

Děti, které nemají takovou sílu, či zkrátka nejsou tak dobré s míčem, se stávají snadným terčem. Pravidla hry jim nedávají šanci být dobří, protože chytrost či jiný druh talentu se ve „vybice“ zkrátka neuplatní. Možná jen schopnost rychle uhýbat, ale jen otázkou času, kdy se nekonečné kličkování po tělocvičně v marné snaze utéct před tvrdými ránami soupeře stane ponižujícím.

Profesorka Joy ButlerUniversity of British Columbia k tomu říká: „Vybíjená je jediná hra, ve které je cíl strefit člověka. To nikde jinde nenajdete.“ Vědci, kteří ke studii zabývající se vybíjenou přispěli, jsou si jistí, že jejich názory vzbudí mnoho nesouhlasných reakcí lidí, kteří tvrdí, že vybíjená je hlavně zábava.

„Nejde nám o to potlačovat v dětech soutěživost, ale myslíme si, že by se to mělo dělat výchovným způsobem,“ dodávají.

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zdroj: www.foxnews.com

Články, které by tě mohly zajímat