Právě vysíláme

Dovolená na Východní Moravě navrací zdraví a pohodu

23. srpna 2021 0:01
Dovolená na Východní Moravě navrací zdraví a pohodu

Málokterý region v ČR má tak pestrou nabídku pro dovolené jako Východní Morava. Posuďte sami!

Horská krajina, tedy Beskydy, Javorníky, Bílé Karpaty a řada menších malebných pohoří, nabízí rozhledny, horské chaty, lesy, čistý vzduch. V podhůří hor vyvěrají minerální prameny, které navracejí zdraví ve zdejších lázních, ty největší jsou v Luhačovicích.

 

Milovníci aktivního pobytu ocení hustou síť značených tras pro turisty i cyklisty. Přes 150 km dlouhá Cyklostezka Bečva, 80 km stezky mezi Kroměříží a slovenskou Skalicí vedoucí kolem řeky Moravy a Baťova kanálu jsou jistotami bezpečné dovolené na kole. Vše doplňují lokální trasy jak v okolích měst, tak v terénu. Kroměříž, město zvané Hanácké Atény, láká na památky UNESCO.

 

Baťův kanál je také nabídkou pro trávení dovolené na vodě. V oblibě je kombinace plavby s cykloturistikou, nebo s ochutnávkami skvělého místního vína – ať už u vinařů, nebo při tzv. vinařských plavbách. Vinařské Slovácko je také proslulé folklorními zvyky, mužský skočný tanec verbuňk a Jízda králů jsou dokonce na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

 

Rázovité Valašsko zaujme svými tradičními dřevěnými stavbami, ale chutná také na talíři. Gastronomické pojmy střapačky, kontrabáš, haferové (borůvkové) knedlíky, valašská kyselice či valašský frgál – si zamilujete po prvním soustu. Trvalým magnetem jsou areály Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Zlín, město zeleně a funkcionalistické architektury nabízí zábavu a poučení jak v expozicích věnovaných odkazu firmy Baťa, tak i v jedinečné zoo či odpočinkových zónách.

 

Více najdete na www.vychodni-morava.cz.

SOUTĚŽ na Evropě 2 s CzechTourism

 

Články, které by tě mohly zajímat