Právě vysíláme

Střední Čechy: královské srdce naší země

13. září 2021 0:01
Střední Čechy: královské srdce naší země

Chcete se cítit královsky? Prozkoumejte střední Čechy známé i neznámé.

Pořád je co objevovat! Jsou protkané bohatou historií a jedinečnými příběhy a ať už vás cest zavedou kamkoliv, vždy půjdete ve šlépějích českých králů a královen. Karlštejn by mohl vyprávět!

Odkazy starobylých panovnických rodů se ve středních Čechách silně promítly do vzhledu krajiny a dodnes utvářejí ráz regionu výrazněji než v jiných koutech naší země. Prožijte královský pocitBerouně – vstupní bráně do Českého krasu, Mladé Boleslavi spojené s auty, která si užijete ve Škoda Muzeu, stříbrné Kutné Hoře anebo v Mělníce – centru středočeského vinařství.

 

Nejen za pivem si zajeďte do Nymburka s působivým opevněním – v místním pivovaru vyrůstal známý spisovatel Bohumil Hrabal.

 

Oblíbená polabská cyklostezka spojuje Nymburk s královským a lázeňským městem Poděbrady. Ty jsou, jak známo, „na srdce“, a vaše srdce tam skutečně zaplesá.

 

Z kola přesedněte na loď a užijte si jedinečnou přírodu v údolí vodácké a trampské řeky Sázavy, královny českých řek Vltavy anebo romantické meandrující Berounky, obklopené hlubokými lesy ukrývajícími tajuplné zříceniny i místa spojená se zrodem českého národa. Jedním z nich je hradiště Tetín. Nad všemi cestami přitom budou bdít blaničtí rytíři, ukrytí v hoře Blaník a připraveni svůj úkryt opustit, až bude české zemi nejhůř.

 

Ať už máte náladu na starobylé hrady a zámky, industriální památky, úctyhodnou lidovou architekturu, divokou přírodu, skály, kulturní vyžití, sportování anebo dovádění ve volnočasových areálech, koupání, delší či kratší procházky a túry, daleké rozhledy z místních rozhleden, poznávání anebo relaxaci, ve středních Čechách nešlápnete vedle! Inspirujte se na stránkách www.strednicechy.cz.

 

SOUTĚŽ na Evropě 2 s CzechTourism

Články, které by tě mohly zajímat