Právě vysíláme

Objevte krásy Ústeckého kraje

28. června 2021 8:00
Objevte krásy Ústeckého kraje

Dříve dlouho opomíjený kraj zažívá v poslední době všestranný rozvoj turistiky, k němuž rozhodující měrou přispělo otevření nových hraničních přechodů a turistických přeshraničních stezek.

Když se vydáte na severozápad, už zdálky vás přivítá snové údolí Labe zvané Porta Bohemica a okolní hory, kopce a skály. Při pohledu na špičaté vrcholky vyhaslých sopek s jejich nekorunovanou královnou Milešovkou se ani #světovéČesko neubránilo všetečné myšlence, zda se v jejím nitru přece jenom dosud neukrývají poslední plamínky života – třeba jako ve vulkánu Pico de Teide na Kanárských ostrovech, který se nejvyšší hoře Českého středohoří v mnohém podobá: sopečným původem, oslňujícím výhledem i svým tvarem.

Lákají vás Krušné hory? Blíž k jejich vrcholkům vás dopraví Moldavská dráha, díky podobnosti s rakouskou horskou železnicí přezdívaná Teplický Semmering. Svézt se můžete také lanovkou, která jezdí z Krupky na Komáří vížku; za pár let oslaví 70 let od svého vzniku a je jedinou funkční lanovou dráhou svého druhu na světě.

Unikátní je i Krušnohorská hornická krajina, vloni zapsaná mezi památky UNESCO. Jde o společný projekt Německa a Česka, kde naši část reprezentuje Hornická krajina Jáchymov, Hornická krajina kolem Abertam, Božího Daru a Horní Blatné, Rudá věž smrti u Ostrova, Hornická krajina Krupka a Hornická krajina Mědník.

Světové jméno má i pohádková krajina národního parku České Švýcarsko, v rovinách pod Řípem vás zase okouzlí barvy a vůně levandule z malé rodinné farmy v Židovicích, připomínající francouzskou Provence. Barokní pevnost Terezín sice má jedinečnou historii, podobně důmyslné stavby obehnané vodními příkopy s mohutnými hradbami a bastionovým opevněním ale #světovéČesko objevilo po celé Evropě, od Holandska a Belgie přes Francii až po Španělsko.

Více informací o soutěži ZDE.

Objev s námi i ostatní krásy Ústeckého kraje!

Projekt #světovéČesko Ti přináší portál Kudyznudy!

www.kudyznudy.cz

Články, které by tě mohly zajímat