Právě vysíláme

Zombie z The Last Of Us realitou? Vědci hodnotí, zda může virová houba způsobit zkázu lidstva

23. února 2023 15:57
Zombie z The Last Of Us realitou? Vědci hodnotí, zda může virová houba způsobit zkázu lidstva

Nejlepší seriálové zpracování videohry všech dob, hlásí kritici i fanoušci. The Last Of Us je hitem streamovací služby HBO Max a jedná se o napínavou postapokalyptickou podívanou. Proč byste ovšem ani tento seriál neměli brát na lehkou váhu?

The Last Of Us je původní videohra amerického studia Naughty Dog, za kterou stojí výtvarník a scénárista Neil Druckmann. Celosvětově byla hra vydána v roce 2013 a okamžitě se stala hitem. Děj The Last Of Us je totiž neskutečně napínavý a zavede hráče do postapokalyptického světa. Lidstvo napadne vir parazitické houby Cordyceps, který zmutoval a vyhubil půlku planety. Z nakažených pak vytvořil zombie, které šíří infekci dál.

Hlavními postavami jsou dospělý muž Joel a čtrnáctiletá dívka Ellie. Tato dvojice společně putuje pustou Amerikou a zdolává všechny překážky, které na ně po zkáze civilizace čekají. Ellie navíc za každou cenu musí přežít, protože představuje naději v podobě vytvoření léku.

Když služba HBO Max oznámila uvedení seriálu, fanoušci netrpělivě čekali, jak se dílo (ne)povede. Filmové zpracování počítačových her se totiž málokdy povede a fandy mnohdy spíše odradí. The Last Of Us se ovšem vyvedl na jedničku!

Fanoušci i kritici jsou ze seriálového zpracování nadšeni. Chválí hlavní výběr herců (Pedro Pascal a Bella Remsey) a natočení scén, které se prakticky shodují se scénami z videoher. Na tom, aby se dílo povedlo, se navíc podílel i Niel Druckman, který s tvůrci seriálu úzce spolupracoval.

Nakažený v The Last Of Us

Ačkoliv je děj The Last Of Us samozřejmě fiktivní, druh houby, který v seriálu napadá lidskou mysl i tělo, ve skutečnosti existuje. Cordyceps, který způsobil apokalypsu, je druh parazitické houby, která napadá mravence rodu Camponotus. Houba dokáže napadnout mravence s nedostatkem živin a dostane se do jeho nervové soustavy. V těle živočicha se poté začne produkovat neznámá látka, která ho ovládá. Ačkoliv mravenec po nějaké době zemře, infekce se šíří dál.

S rostoucí oblíbeností seriálu se v médiích začali objevovat vědci, kteří poskytují o houbě více informací. Někteří fanoušci totiž začali spekulovat nad tím, zda by infekce opravdu mohla jednou napadnout lidstvo tak, jako tomu je v seriálu. Na internetu se dokonce objevují i názory pseudo odborníků, kteří tvrdí, že houba je jen „tři kroky od toho, stát se hlavní nákazou lidstva“.

Genetik Ian WillUniversity Of Central Florida uvedl pro časopis National Geographic, že houba apokalypsu opravdu nezpůsobí. „Jisté logické souvislosti tam jsou, ale v reálném životě se to nejspíš nestane,“ řekl.

Spolupracovník výzkumné skupiny Fungal Infection Group Norman Van Rhijn z Manchesterské univerzity vysvětlil, že aby se celá populace houbou nakazila, musela by se naše imunita změnit jako celek. „Buď musí nastat úplné zhroucení naší imunity nebo houba potřebuje vyvinout radikální strategii, aby nebyla rozpoznána celou řadou buněčných typů,“ uvedl.

Mravenec napaden houbou (zdroj: Ladbible)

Cordyceps opravdu napadá jen studenokrevné druhy, jako jsou mravenci. I lidská tělesná teplota by tedy byla něco, co by musela překonat, aby zaútočila. „Aby nás houba infikovala, musí se naučit, jak se vyrovnat s téměř 20stupňovým rozdílem,“ říká. A i když to všechno zní jako obrovské překážky, které by virus musel překonat, mykolog se domnívá, že to není zcela nemožné. Podle něj děj samotného televizního pořadu není až tak přemrštěný, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Pamatuji si první scénu, kde vidíte vědce mluvit o této řadě hub a že se všechno změní, řekl bych, že je to téměř 100% správné,“ řekl pro Daily Mail Van Rhijn.

Aby mykolog čtenáře uklidnil, řekl, že v našem životě se této zkázy nedožijeme. Pak ale ovšem pronesl nepříliš povzbudivou větu: „Nikdy ale neříkejme nikdy, že?“

Ano, slova vědců nejsou na 100 % povzbudivá, ale zbytečně nepanikařme… Pokud ovšem chcete být připraveni úplně na všechno, sledujte The Last Of Us pozorně. Zda lidstvo skutečně napadne houbový parazit a nastane apokalypsa, alespoň budete vědět, co dělat proto, abyste přežili 😊

Články, které by tě mohly zajímat