Právě vysíláme

Takhle vypadal antický fast food: Archeologové učinili zajímavý objev

26. prosince 2020 16:10
Takhle vypadal antický fast food: Archeologové učinili zajímavý objev

Archeologové, jejichž práce neustaly ani během pandemie koronaviru, nalezli v Pompejích mimořádně zachované thermopolium, tedy jakési antické rychlé občerstvení.

Pult antického „bufetu“, zakonzervovaný ve vrstvě popela, byl částečně obnažen už v roce 2019. Badatelé ale tehdy krátce nato práce zastavili, aby se thermopolium na rušném místě archeologického parku vyhnulo poškození.

Vedle už známé fresky mořské nymfy na koni vědci nově odhalili vyobrazení různých zvířat, zejména drůbeže a kachen divokých, které byly patrně konzumovány s vínem nebo s horkými nápoji.

O tom, jaké byly gastronomické zvyklosti v roce 79 našeho letopočtu, kdy antický přístav nedaleko Neapole zničil výbuch sopky Vesuv, vypovídají dokonce zbytky nalezených pokrmů.

V terakotových nádobách archeologové našli úlomek kachní kosti a dále zbytky vepřového, kozího, rybího a šnečího masa. Několik ingrediencí bylo vařeno dohromady podobně jako španělská paella. Na dně velkého džbánu výzkumníci nalezli rozdrcené fazolové boby, které sloužily k úpravě chuti vína.

Thermopolium sestává z řeckých výrazů „thermos“, tedy horký, a „poleo“, což znamená prodávat. V římském světě byly tyto vývařovny pro běžné lidi oblíbené, jen v Pompejích jich bylo na osm desítek.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat