Právě vysíláme

Ve ŠVÉDSKU zakázali sex bez jasného souhlasu. Vyřešili problém sexuálního obtěžování?

10. června 2018 16:10
Ve ŠVÉDSKU zakázali sex bez jasného souhlasu. Vyřešili problém sexuálního obtěžování?

Ve Švédsku od 1. června platí zákon, který zakazuje sex bez jasného souhlasu obou stran. Domnívají se, že tak vyřeší nejasnosti v zákoně ohledně sexuálního obtěžování. Je to správné řešení?

Švédsko představilo radikální řešení k situaci kolem sexuálního obtěžování. Tamní politici schválili zákon, který bezpochybně určuje sex bez souhlasu obou stran jako znásilnění. Zákon platí od začátku měsíce a většina Švédů ho přivítala. Jenže kritici se ptají: Vyřeší tento extrémní přístup problém sexuálního obtěžování? Čeští politici zatím nenaznačili, že by podpořili podobný zákon v České republice. Dělají chybu?

ČTĚTE TAKÉ: Jaké znáte sexuální zákony?

Skupiny aktivistů, včetně Amnesty International, přivítali změnu jako důležitý krok k tomu, aby se ženy mohly důkladně bránit proti sexuálnímu obtěžování. Zajímavé je, že ve Švédsku, Velké Británii či Německu se jako sexuální násilí vidí i pohlavní styk bez souhlasu jednoho z aktérů. Tím se tyto země drasticky odlišují, například od České republiky, kde je to vnímáno spíše jako násilí se sexuálním účelem. Stručně řečeno, jedná se o dvě odlišné perspektivy.

Je zatím otázkou, zda bude mít nový zákon ve Švédsku dopad i na nás v České republice. Švédská asociace právníků nečeká, že se drasticky zvedne počet trestanců díky novému zákonu. Zatím je ale moc brzy na usuzování, zda švédský zákon může být vzorem i pro ostatní země po celém světě.

Co říkáte na nový švédský zákon? Měl by se zavést i v České republice? Napište nám do komentářů!

Zdroj: The Independent

Dívka neměla vagínu, tak jí tam lékaři voperovali rybu

Články, které by tě mohly zajímat